Miért szeretjük a teafaolajat?, kimelet kép

Miért szeretjük a teafaolajat?

bőrápolás

Igazi kihívást jelent, ha el szeretnénk igazodni a piacon kapható bőrápolási termékek között.
Hogy válasszuk ki a számunkra leghatékonyabbat? Hol tájékozódjunk? Hol vásároljunk? Mire figyeljünk oda? Mely termékek hogyan segítenek abban, hogy bőrünk folyamatos friss és jól hidratált legyen? Sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ, és megpróbálunk segítséget nyújtani a választásban.

A teafaolaj (Melaleuca-olaj) több mint 92 különböző vegyületet tartalmaz, és mint ilyen, szinte végtelen számú módon használható a bőrápoláshoz. De mi is az a teafaolaj? A teafaolaj egy őshonos ausztrál növényből, a Melaleucából származik. Az őslakos aboriginalok közvetlenül a bőrre kenték a leveleket, elsősorban hűsítő hatásuk miatt, de idővel felismerték a Melaleuca számos jótékony hatását, mely oda vezetett, hogy napjainkban már világszerte elterjedt gyógynövénnyé vált.

Teafaolaj felhasználása és előnyei

 

HAJÁPOLÁS

Sokan használják a teafaolajat a hajra, tisztító, fiatalító tulajdonságai miatt. A vegyszerekkel terhelt hajápoló termékekkel ellentétben a teafaolaj lágyan, gyengéden ápolja a hajat. Náhány csepp a samponra csepegtetve, csodát művel a hajunkkal.

KÉZFERTŐTLENÍTŐ

Ezekben a vírusos időkben különösen fontos, hogy rendszeresen fertőtlenítsük a kezünket. Egy olcsó, de egyben kitűnő megoldás, ha néhány csepp teafaolajat a folyékony szappanunkra csepegtetünk, és azzal mosunk kezet.

BŐRNYUGTATÓ

A teafaolaj az alkalmi bőrirritációk enyhítésére is használható. Csepegtessen az ujjára vagy vattapamacsra 1-2 csepp tömény teafa olajat és külsőleg, csak az adott, problémás helyre (kiütés, rovarcsípés helye stb.) alkalmazza! Csak lokálisan alkalmazza, ne kenje nagy bőrfelületre!

LÁB- ÉS KÖRÖMGOMBA ESETÉN

A teafaolaj tisztító tulajdonságai nem csak a hajnak és a bőrnek tesznek jót, a teafaolajat arra is használhatja, hogy körmei és lábkörmei egészségesek maradjanak. Használja ki a körömápoló teafaolaj előnyeit azzal, hogy a zuhanyzás után egy kis olajat ken a lábkörmeire. Ha lábfürdőt venne, akkor néhány cseppet csepegtessen az lábfürdő vízébe, majd áztassa a lábát 15-20 percig.

SMINKESZKÖZÖK TISZTÍTÁSA

A sminkecseteknek is szüksége van időnként egy kis mélytisztításra. A legjobb, ha naponta tiszítja őket, de hetente minimum egyszer kötelező, hiszen a sminkecseteket a régi smink és elhalt hámsejtek borítják. 1 pohár meleg vízben oldjon fel egy evőkanálnyi sampont és keverjen hozzá egy fél teáskanálnyi teafaolajat, majd fürdesse meg bennük az ecseteit, majd alaposan tiszta vízzel öblítse le, és ezután alaposan szárítsa meg őket. A teafaolaj egyrészt fertőtlenítő hatású, másrészt puhává varázsolja az ecset szálait, harmadrészt finom illatot ad az ecseteknek.

MOSÁS

A háztartásban is jó célt szolgál a teafaolaj. 3-4 csepp teafaolaj csodát tesz egy-egy mosás alkalmával, ugyanis fertőtlenítő hatása segíti közömbösíteni a mosógépben felgyülemlett gombás és penészes lerakódásokat.

ROVARCSAPDA

Ha nem a vegyszeres rovarcsapda mellett döntünk, hanem egy környetbarát megoldás mellett, akkor csepegtessünk néhány csepp teafaolajat a hangyák vonulási útvonalára. Így a hívatlan vendégeink nemsokára eltűnnek onnan, ugyanis ki nem állhatják a teafaolaj illatát.

Címkék: