Élelmiszerekkel a szép arcbőrért, kimelet kép

Élelmiszerekkel a szép arcbőrért

Arcápolás, bőrápolás

Igazi kihívást jelent, ha el szeretnénk igazodni a piacon kapható bőrápolási termékek között.
Hogy válasszuk ki a számunkra leghatékonyabbat? Hol tájékozódjunk? Hol vásároljunk? Mire figyeljünk oda? Mely termékek hogyan segítenek abban, hogy bőrünk folyamatos friss és jól hidratált legyen? Sorozatunkban ezekre a kérdésekre keressük a választ, és megpróbálunk segítséget nyújtani a választásban.

Nincs mit szépíteni, biztosak lehetünk benne: amit eszünk, az közvetlen hatással van a bőrünk állapotára. Ha folyamatosan feldolgozott vagy magas cukor- és zsírtartalmú, rostszegény ételeket majszolsz, akkor a bőröd fakó lesz, rosszabb esetben pedig pattanások, szárazság, zsírosodás vagy sötét szem alatti karikák keserítik meg az életed.

Ezért nagyon fontos, hogy kiváló minőségű sovány fehérjékre, rostokra, egészséges olajokra, nyers gyümölcsökre és zöldségekre, valamint fűszerekre összpontosító étrendet kövessünk. Ezek az ételek ugyanis kiváló minőségű aminosavakat tartalmaznak – a feszes bőr építőköveit -, valamint gyulladáscsökkentő és antioxidánsokban gazdag összetevőket, amelyek elősegítik a bőr optimális anyagcseréjét és a káros környezeti hatások elleni védekezést.

Na, akkor kezdjünk is neki a bevásárlólistánk összeállításának. Az alábbiakban összegyűjtöttünk néhány szuperélelmiszert, melyek segíthetnek abban, hogy a bőröd gyönyörű maradjon.

Bárkinek segíthet a …

Gyömbér:

A gyömbér leginkább antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságairól ismert, de bizonyítottan nyugtató hatással is bír a bőrre.

Chia magok:

A bennük található omega-3 zsírsavak segítenek a bőrsejtek egészséges működését biztosítani kollagén termelésükkel, melynek köszönhetően az arcbőr rugalmas és ránctalan marad.

Paradicsom:

A paradicsom likopint tartalmaz, egy antioxidánst, amely segíthet simábbá tenni a bőrt.

 

Ha… pattanásos vagy.

Zabpehely:

Cseréld le a cukros gabonapelyhet egy tál sima zabra reggelente, és a bőröd meg fogja hálálni. A zabpehelynek nagyon alacsony a glikémiás indexe, ami azért szuper, mert pont a magas értékek emelik meg a vércukorszintet, segítik elő a gyulladást, és bizonyítottan összefüggésbe hozhatók a pattanások kialakulásával.

Joghurt:

A joghurtok rengeteg probiotikumot tartalmaznak, melyek nagyszerűek a bőrödnek, az emésztőrendszerednek és a puffadás szabályozásának.

Articsóka:

Az articsóka a szilimarin nevű flavonoidot tartalmazza, egy olyan antioxidánst, amely segíthet tisztítani a foltokra hajlamos bőrt.

 

Ha… zsíros a bőröd.

Édesburgonya:

Nem kell szénhidrátmentességet fogadnod azért, mert tökéletes bőrre vágysz. Az édesburgonya például nagyszerű választás a magas A-vitamin-tartalma miatt. Az A-vitamin-származékok bizonyítottan segítenek csökkenteni a bőr olajtermelését, és pattanások kezelésére is használják.

Fahéj:

Remekül serkenti a vérkeringést és a véráramlást, így közvetlenül a bőrhöz juttatja az oxigént és a tápanyagokat. Mivel a fahéjt azért mégsem esszük önmagában, adjunk egy csipetnyi fűszert a kávéhoz vagy a teához, hogy jól induljon a nap, vagy keverjünk belőle egy keveset a reggeli turmixunkba.

 

Ha… száraz a bőröd.

Avokádó:

A magas E-vitamin szintje miatt biztosítja a bőrsejtek egészséges működését és segít hidratáltság javításában.

Szardínia:

Kiváló B12-vitamin- és szelénforrás. Hogy miért fontos ez? A B12 fontos szerepet játszik a bőrsejtek szaporodásában, hiánya gyakran száraz, foltos bőrt okoz, a szelén pedig kiváló antioxidáns. Ráadásul a szardínia tele van foszforral, fehérjével, D-vitaminnal és omega-3 zsírsavakkal, amelyek mind fontos szerepet játszanak abban, hogy a bőr hidratált és ragyogó maradjon.

 

Ha vannak… ráncok és finom vonalak.

Lazac:

A lazacban található zsírsavak hozzájárulnak a kollagén termeléséhez, ami segít a bőrünket ránctalannak maradni.

Tojásfehérje:

A tojásfehérje beillesztése az étrendbe segíthet támogatni a szervezet természetes kollagéntermelését, így segíthet a finom ráncok elleni küzdelemben. A vegánok és vegetáriánusok kipróbálhatják a dióféléket is – különösen a földimogyorót -, mivel azok is bőséges adag lizinnel szolgálnak.

Quinoa:

Ez a fehérjedús gabona jól ismert a konyhában, de magas riboflavintartalma miatt a bőröd számára is szupersztár. A riboflavin hozzájárul a bőröd rugalmasságához és a kötőszövet termelődéséhez, ami segít abban, hogy a finom vonalak és ráncok kevésbé tűnnek szembetűnőnek.

 

Ha… sötét szem alatti karikáid vannak.

Spenót:

Az olyan leveles zöldségek, mint a spenót, a kelkáposzta és a kelkáposzta, valamint a brokkoli és a kelbimbó gazdagok K-vitaminban, és szuper tápanyagok, amikor a vérkeringés és a véralvadás javításáról van szó. A spenót tele van cinkkel is, ami bizonyítottan segít csökkenteni a gyulladást és megelőzni a pattanásokat.